Tai Chi - Styrk sind og krop

 

Jeg har beskæftiget mig med Tai Chi gennem mere end 30 år.

Da jeg engang i 1980 ´erne hørte Tai Chi omtalt som meditation i bevægelse, var min nysgerrighed vakt.

Det førte mig frem til Diana Toxværd (som døde alt for tidligt i 2007) hos hvem jeg var elev gennem mange år. Diana introducerede mig til mester Kai Ying Tung for 30 år siden og jeg deltager stadig på Mesters workshops når han gæster landet 2 gange om året. Jeg underviser i klassisk Yang stil med hans godkendelse.

Gennem årene har jeg lært af andre elever og fået undervisning hos sublime udøvere af Tai Chi, bl.a. Bill Dockens, Patrick Kelly og i særlig grad Wee-Kee Jin.

 

Det grundlæggende i Tai Chi er en serie af nøje sammensatte bevægelser som kaldes, Formen. Formen udføres flydende, langsomt og cirkulært og med en solid jordforbindelse.

Tai Chi er forkortet af Tai Chi Chuan (Taijiquan 太極拳 ) og har dybe rødder til den tidlige Taoisme. Centralt i Taoismen er, at alting er i bevægelse og foranderligt, og at bevægeligheden søger mod en harmoni, som udtrykt og symboliseret i Yin og Yang tegnet, to gensidigt afhængige og modsatrettede tilstande.

 

Som biologiske væsner stræber vores organisme naturgivent på samme måde efter en ligevægt, en homeostase (eller harmoni) som er mindst muligt belastende for hele vores system. - Måske det er derfor vores nervesystem ”tager så godt imod” Tai Chi s cirkulære og jordforbundne bevægelser.

 

Ud over at berolige og regulere nervesystemet, har Tai Chi en række markant gunstige indvirkninger på helbredet, bl.a. et dybt og energigivende åndedræt.

 

Tai Chi kaldes også en indre kampkunst hvor kroppens i boende energi vitaliseres og stimuleres. Hovedvægten ligger på afspænding, centrering, balance, jordforbindelse og eftergivenhed.

  

Formen er en koreografi af standardiserende kamppositioner i en lang sammenhængende bevægelse. Det er gennem Formen vi kan opleve en tilstand af vågen opmærsomhed og fuld tilstedeværelse - meditation i bevægelse.

Udført sammen med en partner (Tui Shou) udspiller filosofien sig i praksis for øjnene af os og mellem hænder og fødder. Til glæde, fornøjelse, fordybelse og indsigt.